Dora Padial, nova Síndica Municipal de Greuges de Lleida

17 d’octubre, Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa: La pobresa que no desapareix.
17 d'octubre de 2019
El Congrés de la Gent gran de Catalunya destaca el paper dels síndics i síndiques municipals en la defensa del col·lectiu
5 de novembre de 2019

Padial assegura que s’esforçarà per escoltar i resoldre situacions de conflicte de manera ràpida i àgil, per generar espais de diàleg i per atansar l’Administració a la ciutadania

La Dra. Adoración María Padial va prendre possessió ahir del càrrec de Síndica de Greuges de l’Ajuntament de Lleida en un acte celebrat al Saló de Sessions de La Paeria, presidit per l’alcalde, Miquel Pueyo. Padial és professora de Dret Civil de la Universitat de Lleida i adjunta a la Secretaria General de la UdL. Anteriorment, ha estat vicedegana i cap d’estudis de Dret de la Facultat de Dret i Economia de la universitat lleidatana. El seu nomenament és especialment significatiu perquè Lleida va ser la primera ciutat de l’Estat espanyol que va instaurar, el 1990, la figura del síndic municipal de greuges. El primer síndic va ser Simeó Miquel (1990-1995), seguit de Teresa Areces (1995-2006) i Josep Giné (2006-2019).

En l’acte de presa de possessió, en el qual va estar acompanyada per una delegació del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FòrumSD), la nova Síndica de Lleida va agrair la confiança per exercir aquest “encàrrec al servei de les persones de la ciutat”.Va afirmar que treballarà amb imparcialitat per establir confiança amb les persones perquè li facin arribar les seves preocupacions i queixes i que promourà la responsabilitat social i l’atansament a l’Administració, d’una manera directa i senzilla. Es va comprometre a actuar amb seny i a fer de mediadora, per escoltar i facilitar la mediació, i per construir ponts i generar espais de diàleg que permetin una solució satisfactòria, ràpida i àgil.

La seva prioritat, va insistir, és en solucionar de forma pactada i pacífica els possibles greuges que es puguin produir i que la Paeria sigui exemple de pau i de cohesió social. Va reconèixer que no són moments fàcils des de la perspectiva social, política i econòmica, en què es fan evidents desigualtats i problemes en la vida diària, motiu pel qual vol estar atenta a les injustícies i atansar l’Administració local a la ciutadania, i “tenir l’oportunitat de transformar la ciutat de Lleida”.

La figura de la síndica ha d’inspirar confiança, ser empàtica i saber “posar-se en el lloc de l’altre”, va dir Miquel Pueyo, i l’Administració ha d’atansar-se a la ciutadania amb mecanismes per fomentar la participació directa i amb tràmits online. Per això, va assegurar, és necessària la figura de la Síndica i es va refermar en la seguretat que amb Padial, la capital del Segrià tindrà “un mirall que reflectirà amb justícia quan l’acció municipal ha estat encertada i quan no, i, el més important, un gran actiu de conciliació”, ja que té la capacitat de saber arbitrar i buscar punts d’unió i d’entesa.

En un context en què els serveis a les ciutats i les necessitats de la ciutadania són cada cop més complexos es fa imprescindible una millor entesa entre l’Administració i l’administrat i s’ha de vetllar per la garantia de la igualtat en l’accés als serveis municipals per part del conjunt de ciutadans i ciutadanes, de la seva protecció i defensa, Pueyo valora la vàlua professional i personal de Padial i va mostrar el seu convenciment que la seva resposta a la ciutadania i la relació amb l’Administració seran exemplars. A més, va destacar que “la seva designació ha passat amb un cum laude brilant”.

Àrea privada