El FòrumSD recorda als partits polítics la necessitat d’una llei que reguli i homologui les sindicatures locals

Carles Aluju, Síndic de Rubí, nou president del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya
13 de març de 2024

El Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FòrumSD) ha iniciat una ronda de contactes amb la majoria dels partits polítics amb representació a la darrera legislatura del Parlament de Catalunya per recordar-los la importància d’aprovar la Llei de Sindicatures Locals de Catalunya després que la convocatòria d’eleccions anticipades hagi aturat el procés que aquesta normativa ja havia iniciat a la cambra catalana. “Ens interessa tan confirmar el compromís de les formacions que van presentar la Llei i van aprovar la seva tramitació com sumar-hi el d’altres partits“, argumenta Carles Aluju, president del FòrumSD i Sindic de Greuges de Rubí.

Els contactes han començat avui mateix amb Alicia Romero, portaveu del PSC durant l’última legislatura i número dos de la llista d’aquesta formació a les eleccions al Parlament del proper 12 de maig, i continuaran els propers dies amb els representants d’ERC, Junts, En Comú Podem, CUP i PP. En la reunió d’avui amb els socialistes, Alicia Romero s’ha compromès a incloure la llei al programa electoral de la formació i impulsar la seva aprovació durant la propera legislatura.

Tramitació aturada

La Llei de Sindicatures Locals de Catalunya l’impulsa el FòrumSD amb l’objectiu d’estendre la figura dels defensors i defensores locals i homologar-ne el funcionament entre els diferents municipis catalans. La iniciativa va registrar-se al Parlament l’1 de desembre de 2022 gràcies als grups d’ERC, PSC-Units, JxCat, CUP i ECP. El 8 de novembre de 2023, el text va ser admès a tràmit i, en el moment de convocar les properes eleccions al Parlament, s’estava creant la ponència encarregada de discutir el text original.

Les sindicatures o defensories locals garanteixen el control de l’administració local. Estan descrites a l’Estatut i, a hores d’ara, ja estan implantades a 46 ajuntaments de Catalunya, donant servei a 4,6 milions d’habitants. No generen duplicitats  amb la Sindicatura de Greuges de Catalunya, amb la que estan en coordinació, i tenen un cost molt baix per als municipis. En aquest sentit, resolen un 80 per cent de les queixes de la ciutadania, evitant les despeses de defensa d’eventuals processos contenciosos-administratius que acaben sent més cars per a l’administració que la pròpia sindicatura.

La seva actuació, a més d’una garantia per la ciutadania, és una mostra de maduresa democràtica de la institució municipal i una xarxa de seguretat de la pròpia administració local per assegurar que ningú queda exclòs de l’actuació municipal i que aquesta segueix el principi d’equitat per a tothom.

Àrea privada