Una delegació del FòrumSD participa fins divendres a l’International Congress for all Mediations que es celebra a la ciutat francesa d’Angers

27 de gener: Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust
27 de gener de 2020
20 de febrer: Dia Internacional de la Justícia Social
18 de febrer de 2020

Una delegació del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FòrumSD) participa des d’avui i fins el proper divendres a l’International Congress For All Mediations que, sota el lema La Mediació, un repte al cor d’un món en transició, es celebra a la ciutat francesa d’Angers. De fet, el FòrumSD és coorganitzador de la iniciativa, que pren el relleu a l’International Local Ombudsman Congress, que va organitzar a Girona el novembre de 2016 i que va culminar amb la Declaració de Girona, un document d’abast internacional que reivindica el paper de les defensories locals com a garants dels drets humans des de la proximitat.

Davant més de 600 participants, la primera jornada del Congrés ha inclòs la participació del President del FòrumSD i Síndic Personer de Mollet, Lluís Martínez Camps, en una taula rodona destinada a exposar els models de mediació que s’apliquen a diferents territoris. En aquest sentit, Martínez ha presentat el model de síndic de greuges municipal a Catalunya i l’experiència del FòrumSD com a fórmula d’èxit associatiu.

Aquesta entitat agrupa actualment un total de 42 sindicatures locals catalanes (a més de cinc d’Espanya) que, en conjunt, van realitzar prop de 30.000 actuacions durant l’any 2018. D’aquestes, gairebé 7.000 van donar lloc a queixes i actuacions davant les Administracions per part dels defensors. La resta correspon a consultes, informació i assessoraments.

El congrés d’Angers reuneix per primera vegada a experts mundials en mediació: mediadors de professions liberals, mediadors institucionals, mediadors voluntaris, professors-investigadors, advocats, sociòlegs, periodistes, líders i actors d’empreses, organitzacions… L’objectiu de la trobada és consolidar aquesta tècnica, la mediació, mitjançant l’intercanvi de bones pràctiques, comparant les posicions institucionals, sectorials i jurídiques de les diferents àrees de mediació i difonent comunicacions i estudis científics.

La mediació és una pràctica que forma part, gairebé amb caràcter congènit, de la tasca dels síndics i síndiques locals. Per això en els últims anys s’ha convertit en un tema d’anàlisi recorrent en la tasca del FòrumSD. A més de jornades i tallers de formació, s’han editat dues monografies sobre mediació per tal d’impulsar el coneixement d’aquesta tècnica entre els defensors i defensores de proximitat.

Àrea privada