Dia Mundial de la Infància 2020: Que la covid no ens faci oblidar la infància maltractada

El FòrumSD dedica les seves jornades de formació a analitzar l’impacte de la pandèmia per covid-19 en l’àmbit dels Drets Humans de proximitat
5 de novembre de 2020
Violencia de género: hasta aquí no basta, arriesgándonos para dar un paso más
25 de novembre de 2020

Un dia abans de la commemoració de la Convenció dels Drets de la Infància que es celebra cada 20 de novembre, la lectura de la premsa em va deixar esgarrifada, amb un alau de notícies que omplien els diaris del dia: “Condemnat a 4 anys de presó un avi de 72 per abusar de les netes durant mesos”; “Troben penjada Rosario Porto, a la presó per matar la seva filla Asunta”; “Imposen 11 anys a un altre veí de la capital per agredir sexualment del seu fillastre des dels 10 als 15 anys i 5 a la mare per saber-ho i no denunciar els fets”; “Mor el nadó de Tàrrega ingressat per suposats maltractaments de la mare”; “Vint anys de presó a una mare per llançar el seu nadó per la finestra”; “Confirmats els vint anys de presó per la dona que va llançar la seva filla acabada de néixer per la finestra del cinquè pis”; “La Fiscalia de Màlaga rebaixa la pena de la mare acusada de la mort de la seva filla de disset mesos a la que va abandonar a casa durant un mes”….

De fet, al costat de totes aquestes notícies que fan tremolar les consciències, la darrera, “Un jutge condemna a una mare per pegar als seus fills, de tres i dos anys, perquè no s’estaven quiets al domicili familiar”, sembla una ximpleria.

Però que està passant? Quanta maldat i maltractament vers als nens i nenes. Em pregunto el que hauran patit tants menors durant el confinament, sense poder anar a l’escola, en mans dels seus maltractadors i abusadors dia i nit. Com demostren totes aquestes notícies, la major part del seus patiment es produeix a l’àmbit familiar, on precisament se’ls ha de protegir.

El més terrible de tot és que aquesta pandèmia ha invisibilitat la violència que pateix una part important de la nostra infància, perquè la major part de les notícies que acabo de recopilar omplen un petit requadre i passen desapercebudes pel lector, en un moment com l’actual. Sempre he pensat que la infància més vulnerable, els nens i nenes en risc, són invisibles; de fet encara no hi ha estadístiques dels menors que arriben a morir a l’any, cosa és intolerable, vergonyosa.

Quanta maldat i maltractament vers als nens i nenes. Em pregunto el que hauran patit tants menors durant el confinament, sense poder anar a l’escola, en mans dels seus maltractadors i abusadors dia i nit.

No podem deixar que la covid agreugi els maltractaments i abusos que pateix la infància més vulnerable: cal estar atents per a protegir-la d’aquesta lacra social.

Ja fa deu anys, a Catalunya es va promulgar una Llei per defensar la infància, el 27 de maig de 2010 es va aprovar la Llei sobre drets i oportunitats de la infància i l’adolescència, un clam a la protecció dels més vulnerables, una declaració dels seus drets, una norma que sembla voler prevenir i garantir la protecció dels nens i nenes de la violència. Una Llei que no s’ha desenvolupat, i encara és desconeguda per la gran majoria de la població catalana.

Avui, 20 de novembre de 2020, és el Dia Internacional dels Drets de la Infància. Per això en plena pandèmia, hem de denunciar els maltractaments i abusos que pateixen els nens i les nenes al nostre país, que la covid no faci que ens oblidem de la infància en risc. Que la pandèmia i el patiment que ens ha portat ens faci una mica millors, i remogui les nostres consciències, perquè un món millor és possible, i en aquest la nostra infància és el futur.

Dora Padial
Síndica Municipal de Greuges de Lleida

Àrea privada